Escuela de negocios

URI permanente para esta comunidadhttps://hdl.handle.net/20.500.12640/4148

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    ÍtemAcceso Abierto
    An analysis of the governance structure of the fine flavour cocoa value chain for Trinidad and Tobago
    (Universidad ESAN, 2017) Francois, Karlene
    Value chain analysis helps to determine how and on what level a country participates in the length and breadth of business processes involved in the production of a good or service. Through this analysis, the question of in the distribution of rent to the various actors in a value chain arises. This study seeks to examine the relationship between the degree of income equality of the actors in the value chain for fine flavour cocoa and the type of governance structures that exist within the pre and post-harvest segments of the chain. The objectives of the study were as follows: i. What are the different steps in the value chain? ii. Who are the actors involved in these processes and what do they actually do? iii. What are the flows of product, information and knowledge in the value chain? iv. What is the volume of products, the number of actors, and the number of jobs involved? v. Where does cocoa originate from and where does it go? vi. How does the value change across the chain? vii. How does the added value along the chain relate to the transformation/process in that particular point of the chain? viii. What types of relationships and linkages exist? ix. What types of (business) services are feeding into the chain?
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    ÍtemAcceso Abierto
    Plan de negocio de exportación de cacao en grano tostado al mercado de Estados Unidos
    (Universidad ESAN, 2016) Arévalo Cárdenas, Lenin; González De Sousa, Ricardo; Soto Carrera, Michael Erick
    La presente tesis está enfocada en evaluar la viabilidad técnica, económica y financiera para la exportación del grano de cacao tostado al mercado de Estados Unidos para evaluar si este negocio es rentable en el mediano y largo plazo. A partir del año 2007 la producción nacional ha crecido en promedio a una tasa del 13% anual debido al desarrollo de la industria de derivados del cacao y las mayores facilidades de acceso a mercados externo y es en el 2009 que entró en vigencia el tratado de libre comercio entre Perú y Estados Unidos lo que favoreció al incremento de las exportaciones al mercado estadounidense. Se espera que en el 2020 la demanda mundial del cacao supere la oferta, debido a los requerimientos de nuevos consumidores en los países emergentes (principalmente Asia), en dicho escenario los principales consumidores buscarían nuevos proveedores en países antes relegados o con menor participación, como países como el nuestro en el continente latinoamericano.